Contact met HBU

Jij wil meer informatie over training of advies ?

Dan ben je hier op de goede plek!
Laat hieronder je gegevens achter en we nemen snel via mail of telefoon contact op.

Laat even weten wanneer je eventueel niet bereikbaar bent!

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies voor PVT, OR en COR

Of vind ons op social media

Neem Contact op!

Voornaam

E-mailadres

Telefoon

Waar heb je interesse in?

Ervaringen met HBU

Vragen over de Ondernemingsraad

Wat doet een ondernemingsraad

Een OR bespreekt bepaalde onderwerpen vanuit collega’s met de directie. De OR vertegenwoordigt dus de stem van de collega’s bij de directie aan tafel. En de OR geeft ook weer terug aan de collega’s wat de directie gaat doen met opmerkingen van de collega’s

Wat is een OR? Wat is een ondernemingsraad?

Een OR is de ondernemingsraad. De OR is een wettelijke vertegenwoordiger van de belangen van de medewerkers binnen de organisatie.

Waarom zit ik in de ondernemingsraad, OR

Je zit in de OR om je collega te vertegenwoordigen bij de directie. Jij doet namens een groep collega’s het woord bij de directie.

Wat doet een COR

De COR is een Centrale/overkoepelende Ondernemingsraad. De COR behandelt meestal die onderwerpen die over meer dan één onderdeel gaan.

De COR kan zelf in haar reglement bepalen hoe de COR omgaat met het standpunt van de onderliggende OR-en.

Wanneer een ondernemingsraad? Wanneer een OR?

Een Ondernemingsraad is verplicht vanaf 50 werknemers.

Een OR kan ook vrijwillig ingesteld worden. Dat kan bij elk aantal werknemers. Sommige cao’s geven aan dat een OR al vanaf 10 werknemers verplicht is.

Wie stelt het COR-reglement vast ?

Het COR-reglement wordt in concept vastgesteld door de COR-bestuurder. Nadat de COR is ingesteld kan dit COR-Reglement in overleg worden gewijzigd.

Wie stelt een COR in?

De COR wordt ingesteld door de ondernemer. De COR -bestuurder van de holding of overkoepelende rechtsvorm bepaalt of er een COR komt.

Wat te doen met breedsprakige collega's en vrijblijvende gesprekken met de bestuurder?

Hoe pakken we breedsprakigheid en naar het lijkt, vrijblijvende gesprekken tussen OR en bestuurder aan?

Ga met deze vragen in gesprek en vraag elke keer drie antwoorden

Dit zou wat mij betreft het gesprek moeten zijn:

1 Ok, jullie vinden het te breedsprakig, hoe kunnen we ervoor zorgen dat het minder breedsprakig wordt zonder mensen af te kappen, want dat wordt niet gewaardeerd:

Hoe gaan we voorkomen dat de bestuurder een nietszeggend antwoord kan geven?

(Drie antwoorden)

Willen we vooruitgang/resultaten/stappen laten zien (resultaten van onze OR-uren)? Zo ja hoe? (Drie antwoorden)

Wat betekend WOR ? Waar staan de letters WOR voor? Is WOR een afkorting?

WOR staat voor Wet op de Ondernemingsraden. Deze wet regelt dat er een OR, ondernemingsraad is.
Wat de Ondernemingsraad kan en mag
Hoe andere partijen zoals de bestuurder en toezichthouders met de ondernemingsraad mag en moet
Welke rechten en plichten de OR, ondernemingsraad heeft.
De WOR is een minimum regeling, dus de ondergrens voor de medezeggenschap van de ondernemingsraad bij de bestuurder.

Hoe krijg je invloed zonder de formele rol aan te pakken?

Door gebruik te maken van enkele eenvoudige principes en normen kan je als OR, ondernemingsraad gemakkelijk invloed verkrijgen op het bestaande beleid en op nieuwe onderwerpen in de medezeggenschap. Bijvoorbeeld Peer-pressure, consistentie en naming en shaming. Dit zijn allemaal onderdelen van de DIRC methode die door HBU is ontwikkeld om te zorgen voor optimale invloed zonder een beroep te doen op de regels en wetten zoals die omschreven staan in de WOR, de Wet op de Ondernemingsraad.

Wat kan coaching voor de ondernemingsraad betekenen

De ondernemingsraad (OR) heeft meer verantwoordelijkheden dan alleen het opkomen voor de belangen het personeel. Des te belangrijker dat alle leden met enige regelmaat trainingen, of een coaching traject volgen.

Welke rol heeft de ondernemingsraad in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel?

De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel houdt in dat de pensioenregeling gaat wijzigen. Op grond van de Wet op de Ondernemingsraden heeft de ondernemingsraad instemmingsrechtbij een wijziging van een regeling op grond van een pensioenovereenkomst.

Regelingen op grond van een pensioenovereenkomst zijn ook regelingen die zijn opgenomen in een uitvoeringsovereenkomst én die van invloed zijn op de pensioenovereenkomst. Daarbij kun je denken aan regelingen waarin beschreven staat hoe de verschuldigde premie wordt vastgesteld, de maatstaven voor en de voorwaarden waaronder toeslagverlening plaatsvindt en de keuze voor onderbrenging bij een bepaalde pensioenuitvoerder.

De instemming van de ondernemingsraad is echter niet vereist als de pensioenovereenkomst inhoudelijk wordt geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst of als sprake is van verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds. Voor medewerkers die boven-cao worden beloond, heeft de OR wel weer een rol.

Waarom zou ik willen deelnemen in de ondernemingsraad

Zes redenen om deel te nemen aan de ondernemingsraad?

Ondernemingsraad-lid wordt je vaak om zeer verschillende redenen. Welke redenen zijn dit en hoe zorg je dat aan deze persoonlijke drijfveren invulling wordt gegeven.

Veel gehoorde redenen voor deelname aan de OR zijn:

  • Opkomen voor de zwakkere collega,
  • Een weerwoord bieden aan de directie,
  • Meer willen leren over de organisatie,
  • Het verschil willen maken,
  • Persoonlijke ontwikkeling,
  • Netwerken
Welke middelen kan ik gebruiken om invloed uit te oefenen?

Drie middelen om invloed mee uit te oefenen?

De WOR bevat 3 onderdelen om invloed uit te oefenen:

‘Vrijheid van meningsuiting’. De ondernemingsraad praat over elk onderwerp met de bestuurder. (Artikel 2 WOR)

Verplichte raadpleging. Over bepaalde onderwerpen moet de bestuurder de mening vragen van de ondernemingsraad. (Artikel 25 en 27 WOR)

De achterban. Indien het nodig is kan de ondernemingsraad met de achterban samenwerken om het draagvlak voor de visie van de ondernemingsraad te vergroten. (Artikel 17 WOR)

Wat kan en mag de ondernemingsraad

Wat een ondernemingsraad kan en mag staat maar voor een klein deel in wet dus er is veel ruimte voor invulling door de ondernemingsraad. De WOR is gelukkig geen ‘handboek soldaat’ met voorschriften en werkwijzen.

In de WOR staan enkele aanwijzingen over de interne organisatie van de ondernemingsraad en de geheimhoudingsplicht. Daarnaast ligt er een groot speelveld voor de eigen invulling van het werk van de ondernemingsraad. Hierdoor is het mogelijk om de werkwijze van de ondernemingsraad zelf te bepalen. Dus de manier waarop jullie je werk organiseren, de onderlinge taakverdeling, hoe vaak en hoe lang je bij elkaar komt staat niet vast. De manier waarop de ondernemingsraad overleg voert met bestuurder (formeel of informeel) en de achterban wordt door jullie zelf ingevuld.

8.4

Score voor HBU Training en advies… na 31 ervaringen.

  • "Deze trainer heeft veel ervaring en kennis, kan goed peilen waar de behoefte van de groep ligt en zorgt ervoor dat je als team echt een stapje verder komt met een cursus die zowel leerzaam als leuk is."
  • "Positieve training. Theorie waar nodig. Discussie waar mogelijk en oefening waar gewenst met ruimte voor eigen initiatief. Voor onze medezeggenschap is een concreet resultaat dat we ons beter willen profileren m.b.v. agile werken. De basis daarvoor is gelegd tijdens training."
  • "Uitwisseling met OR van andere bedrijfstakken. Aanpak, ideeën. Vooral praktische insteek en het voor houden van spiegel zorgt ook voor andere kijk op je eigen werk en aanpak. Dat werkt erg prettig. "
  • "Leuke inspirerende training met weer een andere kijk op het voeren van dagelijks bestuur. Ondanks de jaren lange ervaring in de medezeggenschap, heb ik weer voldoende geleerd en bagage meegekregen om onze mensen te inspireren en mee te bewegen."
  • "Goede training van een trainer die op een plezierige manier gaat voor resultaat. Het prettige is dat hij je bij de les houdt, zorgt voor zinnige discussies en niet schroomt om in te grijpen als te veel van de koers wordt afgeweken."
  • "leerzaam, zinvol, to the point, goed ingaan op dagelijkse omstandigheden, fijn om afwisseling te hebben door middel van korte pauzes waardoor de aandacht er goed bij gehouden kon worden. Ook fijn dat er op z'n tijd een grapje gemaakt wordt. Deskundig persoon"
  • "Heldere uitleg, vriendelijk en geduldig persoon, goede methodes om zaken duidelijk te maken. Structuur en overzicht kan beter, niet altijd duidelijk waar we mee bezig waren of wat we gingen doen."
  • "Goed is dat hij rekening houdt van de wensen van de mensen .En zelfs tijdens de cursus gewoon kan afwijken van het programma . Fijne Trainer verheug me op de volgende cursus "
  • "Heb helaas maar een deel van de cursus meegemaakt, maar wel de essentie begrepen: adviseren doe je zo vroeg mogelijk! De trainer heeft niet alleen heldere sheets, maar laat je de boodschap ook zelf ervaren. "
  • "goed theoretisch kader aangeboden met goede vertaling naar praktisch handelen en goede praktijk oefeningen. Er hadden iets meer persoonlijke terugkoppelingen gegeven kunnen worden het begin was iets aftastend en onduidelijk tweede deel vond ik erg goed "
Deel je ervaring

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies
  • Karel Doormanlaan 187
  • 3572 NV Utrecht
  • KvK nummer: 64897710
  • BTW nummer: NL176472538B01

© 2025 HBU Training en Advies

HBU Training & Advies is een Kwalisites logo Kwalisite