Oneindig veel invloed

In 5 stappen een invloedrijke ondernemingsraad

Leden van een ondernemingsraad dragen een grote verantwoordelijkheid in het complexe organisatielandschap. Ze zijn regelmatig betrokken bij besluitvormingsprocessen die soms grote gevolgen kunnen hebben voor medewerkers.

Om met deze uitdagingen om te gaan, heb ik het ‘Oneindig veel Invloed’ model ontwikkeld. In de zich herhalende vijf stappen bereiken ondernemingsraden meer invloed en verbetert de kwaliteit van advisering. In deze blog introduceer ik dit model als sleutel voor het behalen van een invloedrijke rol als ondernemingsraad.

Dit artikel als Podcast ? Klik hier

Dit artikel in een video ? Klik hier

Uitdagingen voor ondernemingsraad

Een ondernemingsraad staat voor uitdagingen die impact hebben op hun invloed binnen de organisatie:

  • Alle werknemersbelangen vertegenwoordigen. Hoe ga je om met uiteenlopende standpunten en behoeften?
  • Communicatie handhaven gezien diverse communicatiestijlen, maar fundamenteel voor transparantie en betrokkenheid.
  • Kennis en vaardigheden ontwikkelen onder leden vanwege complexe juridische, financiële en personeelsvraagstukken waarmee ze te maken hebben.
  • Een evenwicht vinden tussen werknemersbelangen en bedrijfsdoelstellingen vraagt om zorgvuldige afwegingen.
  • Soms heb je beperkte tijd en middelen om efficiënt samen te werken en prioriteiten te stellen. Vooral omdat leden ook nog andere taken hebben.

Het ‘Oneindig veel Invloed’ model

Het model geeft een gestructureerde aanpak om invloed uit te oefenen en om te gaan met uitdagingen. Dit model, gebaseerd op een unieke interpretatie van het lemniscaatteken of infinity model, heeft 5 stappen die je doorloopt om resultaten te boeken:

  • Autonome positie vaststellen, voorlopig standpunt bepalen
  • Toetsen (van het voorlopig standpunt) bij de achterban
  • Overleg met de bestuurder over vooraf volledig gedeelde standpunten
  • Vastleggen van afspraken en terugkoppelen naar de achterban
  • Controle op naleving van afspraken

Ik licht de stappen hieronder toe.

Autonome positie vaststellen

De kern van het model betreft de autonome positie, standpuntbepaling en strategie. De OR heeft een onafhankelijke positie, wat kansen biedt om de bestuurder van georganiseerde tegenspraak te voorzien. Het is essentieel om deze positie goed te begrijpen én te benutten. De OR bepaalt de doelen en strategieën, selecteert belangrijke onderwerpen en neemt autonoom besluiten om de belangen van de achterban te behartigen. Zelfregie staat centraal, waarbij OR-leden controle krijgen over de eigen koers en acties.

Toetsen bij achterban

De OR streeft naar regelmatig contact en duidelijke communicatie met de mensen die zij vertegenwoordigt. Je wil weten wie de achterban is en hoe je de mensen indeelt om de juiste boodschap over te brengen. Toets ideeën bij de achterban en ontdek hoe die een rol speelt bij het realiseren van plannen. Het uitdragen van voorlopige standpunten als onderdeel van de OR-strategie staat centraal: heldere communicatie is onmisbaar om meer draagvlak te creëren.

Overleggen met bestuurder

Overleggen met de bestuurder en het delen van de mening van de OR zijn belangrijke onderdelen van het model. Goede voorbereiding op het overleg is nodig: wat wil je bereiken en welke afspraken zijn nodig. Na het overleg past de bestuurder de besproken zaken toe of legt uit waarom niet. Tijdens het gesprek met de bestuurder is het van belang te weten hoe je invloedtechnieken uitoefent. Dit helpt om de gewenste resultaten te bereiken en het meeste te halen uit jullie kostbare tijd. Het doel is een evenwichtige zakelijke relatie tussen OR en de bestuurder.

Afspraken vastleggen en naar achterban terugkoppelen

Als ondernemingsraad wil je gemaakte afspraken vastleggen. Dit biedt duidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is en voorkomt misverstanden. Door de achterban op de hoogte te houden van besproken onderwerpen en genomen besluiten, creëer je vertrouwen en betrokkenheid. Ook krijgt de achterban een beter idee van ontwikkelingen wat bijdraagt aan een transparante werkomgeving. Dit versterkt de organisatie en vergroot de invloed van de OR.

Controle op naleving afspraken

Door te controleren of en hoe iedereen afspraken naleeft, verbeter je het werkklimaat. Dit geeft vertrouwen (afspraak is afspraak) in OR en de organisatie. Het voorkomt nalatigheid en herhaal-fouten, vergroot transparantie en laat zien dat je om de werknemers geeft.

Invloed in praktijk

18pxDe 5 stappen van het ‘Oneindig veel Invloed’ model voer je gemakkelijk uit. Naarmate je ze vaker toepast, groeit de bekendheid met en effectiviteit van de stappen. Je krijgt meer focus en diepgang in gesprekken met als gevolg meer invloed. Het OR-werk wordt effectiever; je bereikt meer resultaten en daardoor steeds leuker voor jullie als OR, bestuurder en achterban!

Ervaar je uitdagingen in het dagelijks OR-werk die jouw invloed in de weg zitten? Vraag dan nu de samenvatting van het e-book aan om je OR-werk alvast beter te organiseren en je impact te vergroten.

Heb je vragen over jullie werkwijze neem dan contact op

Reacties worden op prijs gesteld!

8.4

Score voor HBU Training en advies… na 31 ervaringen.

  • "Deze trainer heeft veel ervaring en kennis, kan goed peilen waar de behoefte van de groep ligt en zorgt ervoor dat je als team echt een stapje verder komt met een cursus die zowel leerzaam als leuk is."
  • "Positieve training. Theorie waar nodig. Discussie waar mogelijk en oefening waar gewenst met ruimte voor eigen initiatief. Voor onze medezeggenschap is een concreet resultaat dat we ons beter willen profileren m.b.v. agile werken. De basis daarvoor is gelegd tijdens training."
  • "Uitwisseling met OR van andere bedrijfstakken. Aanpak, ideeën. Vooral praktische insteek en het voor houden van spiegel zorgt ook voor andere kijk op je eigen werk en aanpak. Dat werkt erg prettig. "
  • "Leuke inspirerende training met weer een andere kijk op het voeren van dagelijks bestuur. Ondanks de jaren lange ervaring in de medezeggenschap, heb ik weer voldoende geleerd en bagage meegekregen om onze mensen te inspireren en mee te bewegen."
  • "Goede training van een trainer die op een plezierige manier gaat voor resultaat. Het prettige is dat hij je bij de les houdt, zorgt voor zinnige discussies en niet schroomt om in te grijpen als te veel van de koers wordt afgeweken."
  • "leerzaam, zinvol, to the point, goed ingaan op dagelijkse omstandigheden, fijn om afwisseling te hebben door middel van korte pauzes waardoor de aandacht er goed bij gehouden kon worden. Ook fijn dat er op z'n tijd een grapje gemaakt wordt. Deskundig persoon"
  • "Heldere uitleg, vriendelijk en geduldig persoon, goede methodes om zaken duidelijk te maken. Structuur en overzicht kan beter, niet altijd duidelijk waar we mee bezig waren of wat we gingen doen."
  • "Goed is dat hij rekening houdt van de wensen van de mensen .En zelfs tijdens de cursus gewoon kan afwijken van het programma . Fijne Trainer verheug me op de volgende cursus "
  • "Heb helaas maar een deel van de cursus meegemaakt, maar wel de essentie begrepen: adviseren doe je zo vroeg mogelijk! De trainer heeft niet alleen heldere sheets, maar laat je de boodschap ook zelf ervaren. "
  • "goed theoretisch kader aangeboden met goede vertaling naar praktisch handelen en goede praktijk oefeningen. Er hadden iets meer persoonlijke terugkoppelingen gegeven kunnen worden het begin was iets aftastend en onduidelijk tweede deel vond ik erg goed "
Deel je ervaring

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies
  • Karel Doormanlaan 187
  • 3572 NV Utrecht
  • KvK nummer: 64897710
  • BTW nummer: NL176472538B01

© 2025 HBU Training en Advies

HBU Training & Advies is een Kwalisites logo Kwalisite