Luisteren kan je organiseren (deel 2)

Deel 2 van luisteren kan je leren : Verdiepend luisteren op de werkvloer

Actief luisteren? Dat is voor veel organisaties een onbekend terrein. Iedereen wil gehoord worden, maar écht luisteren lijkt in onze huidige maatschappij steeds zeldzamer te worden. Des te belangrijker dat we hier wat aan doen. Maar hoe kun je beter naar elkaar luisteren in een organisatie? En wat gebeurt er als er goed geluisterd wordt?


Het verschil tussen horen, luisteren en gehoor geven

Goed luisteren is de ander belangrijker maken dan jezelf. Een goede luisteraar maakt zijn agenda leeg en gaat zo het gesprek in. Door dat te doen ontdek je wat er speelt bij de ander: alle verwachtingen, behoeften en wensen. Niet alleen creëer je hierdoor de mogelijkheid om in te spelen op de kansen die zich voordoen, je versterkt ook de vertrouwensband onderling.

Maar, let op. Er is een aanzienlijk verschil tussen horen, luisteren en gehoor geven. Horen doen we altijd, geluiden van buitenaf of geluiden die zich op de achtergrond afspelen kun je niet ‘niet’ horen. Luisteren daarentegen, vraagt om een verhoogd bewustzijn. Een mindset waarbij je actief probeert te achterhalen wat de ander nou eigenlijk zegt. Tot slot is gehoor geven een opvolging van wat er tijdens het luisteren is ontdekt. Zeg je “luister naar me” dan zeg je dus eigenlijk “geef gehoor aan mij.” Je bewust zijn van dit verschil kan al grote impact hebben. Zo wordt luisteren voor organisaties die het als plichtmatige routine zien, weer een menselijke bezigheid.


De verschillende niveaus van luisteren

Al eerder schreef ik over luisterend organiseren voor organisaties. Dit is de kunst om gehoor te geven aan dat wat medewerkers en klanten te vertellen hebben. Om als organisatie stil te staan, ruimte te maken en je te verdiepen in hetgeen wat je hoort. Ook wel verdiepend luisteren genoemd. Al met al zijn er vier verschillende niveaus die je toepast bij verdiepend luisteren:

  • Open space: creëer de ruimte om te luisteren, letterlijk en figuurlijk. De ander moet zich veilig voelen om te praten en als luisteraar moet je de stilte bieden die nodig is voor de ander om te spreken.
  • Open mind: creëer de ruimte in je hoofd om de ander te ontvangen. Schuif jezelf opzij en laat de ander in het gesprek de boventoon voeren.
  • Open hart: luister naar de emoties achter de woorden. Emoties en stemming spelen een belangrijke rol bij verdiepend luisteren, ook wel empathisch luisteren.
  • Open will: generatief luisteren. Dit is het diepste niveau van verdiepend luisteren. Met generatief luisteren hoor je eigenlijk dat wat gehoord wil worden.

Neem je de tijd en ruimte om alle vier de niveaus af te wandelen dan ontdek je de ware potentie van de ander, jezelf én de organisatie. Want door diepgaand te luisteren vind je altijd een antwoord, oplossing of kom je samen tot nieuwe inzichten.


Luisteren? Train je bewustzijn

Iedereen kan horen, maar niet iedereen kan luisteren. Luisteren is dan ook niet per se een vaardigheid, het is een stukje bewustzijn. Het vraagt namelijk om een verhoogd bewustzijn om te ontdekken wat een ander nodig heeft, of wat er bij de ander speelt. Een eerste stap naar verdiepend luisteren op de werkvloer is het implementeren van ‘luistervragen’: voel je je gehoord of dat er naar je geluisterd wordt? Op het eerste gezicht misschien een eenvoudige vraag, maar door deze te stellen worden medewerkers weer het kompas van de organisatie. En wordt verdiepend luisteren een vast onderdeel van de bedrijfsstrategie, de processen en het beleid. Het belangrijkste? Je ontdekt dat je eigenlijk nooit bent uitgeluisterd.

Wil je graag weten wat HBU Training & Advies voor jouw OR kan doen? Neem dan contact op, dan maken we samen een plan.

Reacties worden op prijs gesteld!

8.4

Score voor HBU Training en advies… na 31 ervaringen.

  • "Deze trainer heeft veel ervaring en kennis, kan goed peilen waar de behoefte van de groep ligt en zorgt ervoor dat je als team echt een stapje verder komt met een cursus die zowel leerzaam als leuk is."
  • "Positieve training. Theorie waar nodig. Discussie waar mogelijk en oefening waar gewenst met ruimte voor eigen initiatief. Voor onze medezeggenschap is een concreet resultaat dat we ons beter willen profileren m.b.v. agile werken. De basis daarvoor is gelegd tijdens training."
  • "Uitwisseling met OR van andere bedrijfstakken. Aanpak, ideeën. Vooral praktische insteek en het voor houden van spiegel zorgt ook voor andere kijk op je eigen werk en aanpak. Dat werkt erg prettig. "
  • "Leuke inspirerende training met weer een andere kijk op het voeren van dagelijks bestuur. Ondanks de jaren lange ervaring in de medezeggenschap, heb ik weer voldoende geleerd en bagage meegekregen om onze mensen te inspireren en mee te bewegen."
  • "Goede training van een trainer die op een plezierige manier gaat voor resultaat. Het prettige is dat hij je bij de les houdt, zorgt voor zinnige discussies en niet schroomt om in te grijpen als te veel van de koers wordt afgeweken."
  • "leerzaam, zinvol, to the point, goed ingaan op dagelijkse omstandigheden, fijn om afwisseling te hebben door middel van korte pauzes waardoor de aandacht er goed bij gehouden kon worden. Ook fijn dat er op z'n tijd een grapje gemaakt wordt. Deskundig persoon"
  • "Heldere uitleg, vriendelijk en geduldig persoon, goede methodes om zaken duidelijk te maken. Structuur en overzicht kan beter, niet altijd duidelijk waar we mee bezig waren of wat we gingen doen."
  • "Goed is dat hij rekening houdt van de wensen van de mensen .En zelfs tijdens de cursus gewoon kan afwijken van het programma . Fijne Trainer verheug me op de volgende cursus "
  • "Heb helaas maar een deel van de cursus meegemaakt, maar wel de essentie begrepen: adviseren doe je zo vroeg mogelijk! De trainer heeft niet alleen heldere sheets, maar laat je de boodschap ook zelf ervaren. "
  • "goed theoretisch kader aangeboden met goede vertaling naar praktisch handelen en goede praktijk oefeningen. Er hadden iets meer persoonlijke terugkoppelingen gegeven kunnen worden het begin was iets aftastend en onduidelijk tweede deel vond ik erg goed "
Deel je ervaring

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies
  • Karel Doormanlaan 187
  • 3572 NV Utrecht
  • KvK nummer: 64897710
  • BTW nummer: NL176472538B01

© 2025 HBU Training en Advies

HBU Training & Advies is een Kwalisites logo Kwalisite