Luisteren kan je organiseren deel 1

De waarde van luisteren als organisatie: Het luisteren organiseren

Veel organisaties denken dat een medewerkerstevredenheidsonderzoek of onderzoek naar de behoeften van klanten volstaat wanneer we het hebben over luisteren. Maar dat is slechts het begin. Luisteren als organisatie, als medewerker én als OR-lid, begint namelijk bij ontvankelijkheid. Bij het ontdekken wat de behoeften en wensen van de ander zijn. Door verdiepend te luisteren verbeter je bestaande relaties, bouw je een krachtige basis voor nieuwe relaties én ontstaat er een vertrouwensband tussen beide partijen. Maar hoe transformeer van gewone organisatie naar luisterende organisatie?

Luisteren organiseren

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat organisaties een complex fenomeen zijn. Wil je luisteren organiseren dan moet je een ‘luisterbeleid- en architectuur’ in de organisatie opnemen. Dat begint bij onderkenning: onderken hoe belangrijk luisteren voor een organisatie, jouw organisatie, is. De volgende stap is het signaleren van eventuele luisterblokkades. Dit zijn de drempels die je als organisatie hebt ingebouwd, van nature, omdat je te veel met jezelf, elkaar of de bedrijfsdoelstellingen bezig bent. Deze drempels belemmeren je écht te luisteren naar elkaar.

De verschillende luisterblokkades

Moet je dan het gesprek ingaan met een specifiek luisterdoel? Nee, dat is een luisterblokkade.

Ga je het gesprek in met een luisterdoel, dan zoek je namelijk automatisch naar een antwoord of oplossing. Je stuurt het gesprek en stapt over het luisteren heen, dat terwijl luisteren juist het doel is. Naast het direct willen vinden van een oplossing zijn er nog vier andere luisterblokkades:

  • Constant over jezelf willen praten: de ‘mij’ in plaats van ‘jij’. Een herkenbare zin bij deze luisterblokkade is “oh ja, dat ken ik, dat heb ik ook.” Met dit soort uitspraken overstem je de ander en neem je het verhaal over.
  • Geen zin en tijd om te luisteren. Je hebt misschien veel aan je hoofd of je moet weg, vaak luister je dan maar met een half oor of helemaal niet. Herken je jezelf hierin? Zorg dan dat je een ander moment inplant om het gesprek aan te gaan.
  • Alles als kritiek opvatten. Wanneer de ander iets zegt zijn we snel geneigd om dit persoonlijk op te vatten, hierdoor schieten we in de verdedigingsmodus in plaats van luistermodus.
  • Te veel in je eigen ‘bubbel’ zitten. Deze luisterblokkade gaat over gespreksonderwerpen die onbekend voor je zijn. Door deze te labelen als ‘onbekend’ ontstaat er miscommunicatie of worden dingen verkeerd geïnterpreteerd. Hierdoor gaat de essentie van het gesprek verloren.

Goed leren luisteren voor management en leidinggevenden van teams en OR

Vooral managers en leidinggevenden, dus ook het dagelijks bestuur van de OR, hebben last van oplossingsgericht luisteren. Zij zien het direct aanbieden van een oplossing als onderdeel van hun functie. Maar niets is minder waar. Want door oplossingen op een presenteerblaadje aan te bieden, ontstaat er een oplossingssfeer op de werkvloer. Iets wat open naar elkaar luisteren juist bemoeilijkt. Daarbij helpt het direct aanbieden van een oplossing medewerkers niet altijd verder. Integendeel. Want hoe vaker je als leidinggevende een oplossing aandraagt, hoe minder creatief medewerkers zelf worden. De oplossing? Faciliteer medewerkers bij het vinden van een eigen oplossing. Door dat te doen inspireer en mobiliseer je anderen terwijl er ruimte ontstaat om naar elkaars ideeën te luisteren. Leidinggevenden behartigen op die manier beide partijen, de overkoepelende doelstellingen van de organisatie evenals de behoeften en wensen van medewerkers.

In het eerste deel van dit blog heb je alles gelezen over wat verdiepend luisteren is en hoe je als organisatie luisteren kan opnemen in de beleidsvoering. In het tweede deel lees je meer over de verschillende niveaus van verdiepend luisteren en hoe je deze op de werkvloer toepast.


Wil je graag weten wat HBU Training & Advies voor jouw OR kan doen? Neem dan contact op, dan maken we samen een plan.

Reacties worden op prijs gesteld!

8.4

Score voor HBU Training en advies… na 31 ervaringen.

  • "Deze trainer heeft veel ervaring en kennis, kan goed peilen waar de behoefte van de groep ligt en zorgt ervoor dat je als team echt een stapje verder komt met een cursus die zowel leerzaam als leuk is."
  • "Positieve training. Theorie waar nodig. Discussie waar mogelijk en oefening waar gewenst met ruimte voor eigen initiatief. Voor onze medezeggenschap is een concreet resultaat dat we ons beter willen profileren m.b.v. agile werken. De basis daarvoor is gelegd tijdens training."
  • "Uitwisseling met OR van andere bedrijfstakken. Aanpak, ideeën. Vooral praktische insteek en het voor houden van spiegel zorgt ook voor andere kijk op je eigen werk en aanpak. Dat werkt erg prettig. "
  • "Leuke inspirerende training met weer een andere kijk op het voeren van dagelijks bestuur. Ondanks de jaren lange ervaring in de medezeggenschap, heb ik weer voldoende geleerd en bagage meegekregen om onze mensen te inspireren en mee te bewegen."
  • "Goede training van een trainer die op een plezierige manier gaat voor resultaat. Het prettige is dat hij je bij de les houdt, zorgt voor zinnige discussies en niet schroomt om in te grijpen als te veel van de koers wordt afgeweken."
  • "leerzaam, zinvol, to the point, goed ingaan op dagelijkse omstandigheden, fijn om afwisseling te hebben door middel van korte pauzes waardoor de aandacht er goed bij gehouden kon worden. Ook fijn dat er op z'n tijd een grapje gemaakt wordt. Deskundig persoon"
  • "Heldere uitleg, vriendelijk en geduldig persoon, goede methodes om zaken duidelijk te maken. Structuur en overzicht kan beter, niet altijd duidelijk waar we mee bezig waren of wat we gingen doen."
  • "Goed is dat hij rekening houdt van de wensen van de mensen .En zelfs tijdens de cursus gewoon kan afwijken van het programma . Fijne Trainer verheug me op de volgende cursus "
  • "Heb helaas maar een deel van de cursus meegemaakt, maar wel de essentie begrepen: adviseren doe je zo vroeg mogelijk! De trainer heeft niet alleen heldere sheets, maar laat je de boodschap ook zelf ervaren. "
  • "goed theoretisch kader aangeboden met goede vertaling naar praktisch handelen en goede praktijk oefeningen. Er hadden iets meer persoonlijke terugkoppelingen gegeven kunnen worden het begin was iets aftastend en onduidelijk tweede deel vond ik erg goed "
Deel je ervaring

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies
  • Karel Doormanlaan 187
  • 3572 NV Utrecht
  • KvK nummer: 64897710
  • BTW nummer: NL176472538B01

© 2025 HBU Training en Advies

HBU Training & Advies is een Kwalisites logo Kwalisite