DIRC, Basis voor de ondernemingsraad en checklist vaardigheden.

Werk met DIRC, de basis voor de ondernemingsraad.

De metafoor die helpt om vast te stellen wat er nodig is voor het goed functioneren van een OR is die van ‘een bedrijf in een bedrijf’.

Je klanten zijn je collega’s en natuurlijk de bestuurder. De middelen (deskundigheid, financiën) die je nodig hebt zijn veelal binnen het bedrijf aanwezig. De bestuurder en je collega’s hebben behoefte aan iemand die weet wat er speelt in de organisatie en die actief meebeweegt met de ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie. Dan is de OR een gesprekspartner op alle niveaus.

1.(Bewust) risico’s nemen

Hoe ondernemend ben jij? Iedereen kan in een OR-bedrijf beginnen, maar wat heb je nodig om dat ook góed te doen? Check of jij de competenties hebt om je medezeggenschaps-onderneming succesvol te maken aan de hand van criteria die zijn verzameld uit diverse onderzoeken.

‘Zie kansen in je eigen tegenslagen’ (Steve Jobs), ‘Niemand bereikt succes in zijn eentje’ (Malcolm Gladwell), ‘De waarde van een idee ligt in het gebruik ervan’ (Thomas Edison), ‘De sleutel naar een briljante reputatie is door briljant zíjn, niet door te doen alsof’ (Seth Godin): allemaal wijsheden van topondernemers die vertaalbaar zijn naar kwaliteiten die jij nodig hebt. Lef, fantasie, enthousiasme en doorzettingsvermogen: heb jij die eigenschappen in je?

Welke eigenschappen moet je hebben voor een succesvolle ondernemingsraad op basis van de DIRC methode

Op basis van de bevindingen van deze onderzoekers, hebben wij een selectie gemaakt van de competenties die een OR-leden moeten hebben. Dus, welke eigenschappen moet je volgens ons hebben, wil je de weg naar succesvolle medezeggenschap kunnen bewandelen?!

2.Doorzettingsvermogen hebben die je nodig hebt voor de basis van de DIRC methode

Een OR moet risico’s durven nemen. Als je je idee lanceert, een positie bepaalt of een initiatief gesprek voert, kun je dat nooit vollédig onderbouwd doen. Je loopt altijd het risico op negatieve terugkoppeling. Dat is spannend en uitdagend, maar het kan eigenlijk niet echt slecht aflopen.

Neem risico’s niet om het risico nemen, doe het bewust: bereken van tevoren wat het betekent als een bestuurder/het MT níet ingaat op jouw idee waardoor je je plan moet heroverwegen. Doe je dat goed, dan blijft risico nemen je iets opleveren en helpt het je OR-bedrijf verder.

3.Creatief zijn.

Ben jij iemand die verder werkt, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks de risico’s? Om (succesvolle) OR-ondernemer te kunnen worden, heb je doorzettingsvermogen nodig. Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken.

4.Overtuigingskracht hebben voor de OR op basis van de DIRC methode

Je hebt creativiteit nodig om je idee op zo’n manier uit te bouwen dat het leidt tot een prachtbedrijf. Kun je vérder en out of the box denken? Heb je het in je om ideeën te voorzien van een extra laag, die voor dat yes-gevoel zorgt? Dan zit het met jouw creativiteit waarschijnlijk wel goed. Je zult het nodig hebben, ook om anderen binnen de organisatie te kunnen overtuigen van je plannen.

5.Resultaatgericht werken

Klopt jouw argumentatie altijd en weet je anderen daarmee ook te overtuigen? Oftewel: ben je in staat voorstellen en ideeën te verkopen en anderen daarbij te enthousiasmeren? Het is belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je wil en waarom, en daarbij vertrouwen kunt scheppen. Voor dat laatste heb je ook empathisch vermogen nodig. Dan kun je mensen goed inschatten en ben je tijdens een gesprek in staat snel te achterhalen wat de behoeften van je gesprekspartners zijn.

6.Financiën helder hebben is een van je elementen voor de basis van de OR en de DIRC methode

Houd bij het ondernemen strak voor ogen welke resultaten je wil behalen en handel daar ook naar. Maak snel beslissingen en verzand niet in details. Houd altijd de grote lijnen in de gaten en de conclusie die daaraan verbonden is. Als je de leiding hebt, heb je deze competentie ook nodig: je moet resultaatgericht kunnen leidinggeven. Wees helder richting je personeel over wat je van hen verwacht. Welke verantwoordelijkheden liggen bij hen, welke resultaten moeten we behalen? Als ze dat helder hebben, mogen ze de details zelf invullen.

Financiën helder hebben is een van je elementen voor de basis van de OR en de DIRC methode

Denk jij goed na over budget, winst en over de middelen die voorhanden zijn in jouw organisatie, zoals geld, tijd, kennis en hulp? Belangrijk hierbij is dat je die middelen ook goed weet te vinden en gebruiken, om de beste resultaten te behalen. Neem geen ondoordachte beslissingen over geld verspil geen geld en ken de oorzaken van winst en verlies.


Wil je meer weten over opleidingen van HBU

Wil je meer weten over de taken van de Ondernemingsraad voor de startende OR


(Bronnen: Jong Ondernemen, Mindchallenge, Topstarter (één), startupquote.com)

Reacties worden op prijs gesteld!

8.4

Score voor HBU Training en advies… na 31 ervaringen.

  • "Deze trainer heeft veel ervaring en kennis, kan goed peilen waar de behoefte van de groep ligt en zorgt ervoor dat je als team echt een stapje verder komt met een cursus die zowel leerzaam als leuk is."
  • "Positieve training. Theorie waar nodig. Discussie waar mogelijk en oefening waar gewenst met ruimte voor eigen initiatief. Voor onze medezeggenschap is een concreet resultaat dat we ons beter willen profileren m.b.v. agile werken. De basis daarvoor is gelegd tijdens training."
  • "Uitwisseling met OR van andere bedrijfstakken. Aanpak, ideeën. Vooral praktische insteek en het voor houden van spiegel zorgt ook voor andere kijk op je eigen werk en aanpak. Dat werkt erg prettig. "
  • "Leuke inspirerende training met weer een andere kijk op het voeren van dagelijks bestuur. Ondanks de jaren lange ervaring in de medezeggenschap, heb ik weer voldoende geleerd en bagage meegekregen om onze mensen te inspireren en mee te bewegen."
  • "Goede training van een trainer die op een plezierige manier gaat voor resultaat. Het prettige is dat hij je bij de les houdt, zorgt voor zinnige discussies en niet schroomt om in te grijpen als te veel van de koers wordt afgeweken."
  • "leerzaam, zinvol, to the point, goed ingaan op dagelijkse omstandigheden, fijn om afwisseling te hebben door middel van korte pauzes waardoor de aandacht er goed bij gehouden kon worden. Ook fijn dat er op z'n tijd een grapje gemaakt wordt. Deskundig persoon"
  • "Heldere uitleg, vriendelijk en geduldig persoon, goede methodes om zaken duidelijk te maken. Structuur en overzicht kan beter, niet altijd duidelijk waar we mee bezig waren of wat we gingen doen."
  • "Goed is dat hij rekening houdt van de wensen van de mensen .En zelfs tijdens de cursus gewoon kan afwijken van het programma . Fijne Trainer verheug me op de volgende cursus "
  • "Heb helaas maar een deel van de cursus meegemaakt, maar wel de essentie begrepen: adviseren doe je zo vroeg mogelijk! De trainer heeft niet alleen heldere sheets, maar laat je de boodschap ook zelf ervaren. "
  • "goed theoretisch kader aangeboden met goede vertaling naar praktisch handelen en goede praktijk oefeningen. Er hadden iets meer persoonlijke terugkoppelingen gegeven kunnen worden het begin was iets aftastend en onduidelijk tweede deel vond ik erg goed "
Deel je ervaring

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies
  • Karel Doormanlaan 187
  • 3572 NV Utrecht
  • KvK nummer: 64897710
  • BTW nummer: NL176472538B01

© 2025 HBU Training en Advies

HBU Training & Advies is een Kwalisites logo Kwalisite