Budget voor de Ondernemingsraad (OR) en Begroting Ondernemingsraad

Wat te doen met de vraag over een budget voor de Ondernemingsraad (OR) en begroting voor de Ondernemingsraad

De ondernemer en de ondernemingsraad kunnen met elkaar afspraken maken over een jaarlijks toe te kennen budget voor de ondernemingsraad. Dit is een geldbedrag dat de ondernemingsraad naar eigen inzicht kan besteden. Maak dus goed een onderscheid tussen ‘eigen budget’ en het bedrag dat aan kosten voor de ondernemingsraad OR op de begroting is opgenomen! Een eigen budget is dus geen vast budget voor de ondernemingsraad.

Budget voor de Ondernemingsraad niet verplicht

De ondernemingsraad is echter niet toe verplicht tot het vaststellen van een budget. Wanneer zij het niet eens worden (over de hoogte van het budget), komt er dus geen budget van de ondernemingsraad tot stand. Hierover kan geen beslissing gevraagd worden van de kantonrechter.

Moet de ondernemingsraad kosten maken waardoor het budget voor de ondernemingsraad overschreden wordt, dan kan hij een aanvullend budget vragen of de ondernemer vragen deze kosten voor zijn rekening te nemen. De ondernemer kan dit echter weigeren en dan is er ook geen beslissing van de kantonrechter mogelijk.

Het verdient dan ook geen aanbeveling om te streven naar een budget voor de ondernemingsraad voor de kosten van het voeren van rechtsgedingen.

Het budget van de OR kan bijvoorbeeld wel bestemd worden voor kleine kosten te denken valt aan: Reiskosten, vakliteratuur, onvoorziene kleine uitgaven.

De kosten die voortvloeien uit de artikelen 17 en 18 van de WOR (Wet op de ondernemingsraad) zoals het beschikbaar stellen van voorzieningen en doorbetalen van de salarissen van de Ondernemingsraadsleden mogen niet in een budget worden opgenomen.

Samenvattend ten aanzien van een budget of begroting voor de ondernemingsraad

  • De ondernemingsraad (OR) is niet verplicht een budget met de Bestuurder af te spreken
  • Als de OR over een bedrag wil beschikken wat ze naar eigen inzicht wil besteden is een budget een middel.
  • De kosten voortvloeiend uit artikel 17 en 18 mogen niet in het budget worden opgenomen (voorzieningen en salarissen)
  • Een budget voor meerdere doeleinden dan kleine bestedingen is eerder een beperking dan een verruiming van de mogelijkheden.
  • De bestuurder kan de OR vragen een begroting te maken voor het komende jaar, dit betreft een schatting van de kosten die de OR denkt te maken (gebaseerd op ervaring). Dit is daarmee geen afgesproken budget, derhalve kan de OR bij overschrijding hier ook niet aan gehouden worden.
  • Het is zaak dit helder vanuit de ondernemingsraad met de Bestuurder te communiceren.

Heb je nog vragen vanuit de OR of wil jij meer weten?

Enkele voorbeeld teksten voor afspraken over het budget vind je hier

Een uitspraak van de SER-commissie, scholingskamer over scholing voor de ondernemingsraad vind je hier

Neem dan contact op


Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR


Juridische toelichting


Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

Reacties worden op prijs gesteld!

8.4

Score voor HBU Training en advies… na 31 ervaringen.

  • "Deze trainer heeft veel ervaring en kennis, kan goed peilen waar de behoefte van de groep ligt en zorgt ervoor dat je als team echt een stapje verder komt met een cursus die zowel leerzaam als leuk is."
  • "Positieve training. Theorie waar nodig. Discussie waar mogelijk en oefening waar gewenst met ruimte voor eigen initiatief. Voor onze medezeggenschap is een concreet resultaat dat we ons beter willen profileren m.b.v. agile werken. De basis daarvoor is gelegd tijdens training."
  • "Uitwisseling met OR van andere bedrijfstakken. Aanpak, ideeën. Vooral praktische insteek en het voor houden van spiegel zorgt ook voor andere kijk op je eigen werk en aanpak. Dat werkt erg prettig. "
  • "Leuke inspirerende training met weer een andere kijk op het voeren van dagelijks bestuur. Ondanks de jaren lange ervaring in de medezeggenschap, heb ik weer voldoende geleerd en bagage meegekregen om onze mensen te inspireren en mee te bewegen."
  • "Goede training van een trainer die op een plezierige manier gaat voor resultaat. Het prettige is dat hij je bij de les houdt, zorgt voor zinnige discussies en niet schroomt om in te grijpen als te veel van de koers wordt afgeweken."
  • "leerzaam, zinvol, to the point, goed ingaan op dagelijkse omstandigheden, fijn om afwisseling te hebben door middel van korte pauzes waardoor de aandacht er goed bij gehouden kon worden. Ook fijn dat er op z'n tijd een grapje gemaakt wordt. Deskundig persoon"
  • "Heldere uitleg, vriendelijk en geduldig persoon, goede methodes om zaken duidelijk te maken. Structuur en overzicht kan beter, niet altijd duidelijk waar we mee bezig waren of wat we gingen doen."
  • "Goed is dat hij rekening houdt van de wensen van de mensen .En zelfs tijdens de cursus gewoon kan afwijken van het programma . Fijne Trainer verheug me op de volgende cursus "
  • "Heb helaas maar een deel van de cursus meegemaakt, maar wel de essentie begrepen: adviseren doe je zo vroeg mogelijk! De trainer heeft niet alleen heldere sheets, maar laat je de boodschap ook zelf ervaren. "
  • "goed theoretisch kader aangeboden met goede vertaling naar praktisch handelen en goede praktijk oefeningen. Er hadden iets meer persoonlijke terugkoppelingen gegeven kunnen worden het begin was iets aftastend en onduidelijk tweede deel vond ik erg goed "
Deel je ervaring

Contactinformatie

  • HBU Training en Advies
  • Karel Doormanlaan 187
  • 3572 NV Utrecht
  • KvK nummer: 64897710
  • BTW nummer: NL176472538B01

© 2025 HBU Training en Advies

HBU Training & Advies is een Kwalisites logo Kwalisite