De Bestuurder Zegt Nee!

[block]1[/block]Werkwijze OR: De Bestuurder Zegt Nee!

Wek geen valse schijn op bij de bestuurder over zijn bevoegdheid. Stel je de bestuurder een vraag dan maak je je afhankelijk van zijn antwoord!
Onlangs kreeg ik een vraag van een OR of een bestuurder iets kan verbieden als het tot de autonome rechten van de OR behoort. Nee, natuurlijk niet zeggen jullie als OR-leden dan, de bestuurder kan jullie rechten niet inperken.

Stel je de vraag?!

Maar als je als OR de bestuurder bewust vraagt (mondeling of schriftelijk) of je iets mag doen en hij zegt: ‘Nee’. En je doet het toch dan kan dat tot problemen leiden. Dan wek je valse schijn op bij de bestuurder over zijn bevoegdheid.
Juridisch, als je zo’n zaak voor de rechter zou brengen ligt dat anders maar het is in veel gevallen niet de bedoeling dat je hiervoor naar de rechter moet stappen.

Verwachtingen management

Wek dus als OR geen indruk op bij de bestuurder dat hij bepaalt wat jullie kunnen of gaan doen. Want doe je dat wel, dan loop je het risico op een “Nee”.

Draai het eens om!

Overigens, zou ik zeggen, draai het eens om: de bestuurder vraagt aan jullie mondeling toestemming voor een besluit waarop jullie geen wettelijke bevoegdheden hebben, jullie zeggen “Nee, liever niet” en dan doet hij het toch! Hoe voelt dat?……… Niet prettig of wel? Juist.
Dus stel je als OR autonoom op en doe wat nodig is om de medewerkersbelangen te behartigen. Zodat je met droge ogen aan je collega’s kan uitleggen wat jullie doen en waarom jullie dat doen. Geen vragen stellen, je eigen mening vormen, die toetsen bij je collega’s en dan voorleggen bij de bestuurder. Zo doe je dat!

De Essentie van Medezeggenschap

Bel of vraag mij als meer wilt weten over mijn methode: De essentie van medezeggenschap.  

 

Hielke Boersma

Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Over de auteur

Hielke Boersma is oprichter, trainer en adviseur voor ondernemingsraden bij HBU Training en advies. Hij is gespecialiseerd in medezeggenschapsvraagstukken voor OR en COR.

Laat een reactie achter 0 reacties

Laat een reactie achter: