02 oktober 2023 
2 min. leestijd

Het werk in de OR: een eenvoudig model om het OR-werk te organiseren.

Het OR-werk in de Praktijk 

Werken met het drietraps overlegmodel: Het model is ontstaan in de praktijk tijdens OR-training- en advieswerk. Deelnemers vragen mij regelmatig:’ hoe kan ik dat OR-werk in de praktijk nu goed uitvoeren?’ Dit plaatje is gewoon een heel praktische antwoord op deze vraag. Dit plaatje is behulpzaam bij het dagelijks OR-werk. En het geeft antwoord op de vraag: hoe om te gaan met de praktische en strategische onderwerpen waarmee je als OR te maken krijgt. Maar ook met de vraag: de achterban zadelt mij op met allerlei individuele problemen. Hierop geeft het model ook antwoord.

Directe inspraak, stijl van leidinggeven

Daarnaast past het model ook heel goed in het bevorderen van directe participatie/inspraak. Directe participatie op de werkvloer is een onderwerp dat je als OR ook graag wil stimuleren. Een echt goed gesprek tussen leidinggevende en werknemer kan wonderen verrichten. Het model gaat uit van de professional die weet wat hij doet en die een coachende, stimulerende leidinggevende nodig heeft. Deze stijl van leidinggeven wordt vaak genoemd als stijl voor jouw manager in jouw organisatie. De praktijk is vaak anders en wordt er nog de autoritaire, bazige manier van leidinggeven gehanteerd.

Plaatje makkelijker dan tekst

De Or-en die het drie traps overlegmodel toepassen merken dat ze gemakkelijker de onderwerpen die op hen af komen kunnen afhandelen. Dit komt niet alleen door de gedachte achter het model maar ook omdat het een plaatje is. Een plaatje onthou je 65% beter dan een tekst en daarmee kan je in de praktijk dit model beter onthouden.Plaatjes onthoud je 65% beter dan tekst
Ten tweede werken plaatjes ook om je creativiteit te stimuleren. Je gaat jezelf vragen stellen over hoe dit plaatje jou kan helpen bij het vinden van een antwoord op je vraag. Dan wordt het creatieve deel van je hersenen geactiveerd.

Zelf experimenteren: van fouten maken leer je het best!

Bekijk het plaatje en ga er zelf mee aan de slag. Probeer het toe te passen in je eigen praktijk. HBU vindt het belangrijk dat jij als OR-lid zelfstandig aan de slag kan. Begeleiding van HBU zet OR-en aan het denken en aan het werk om het vooral zelf te doen.


Heb je vragen? Wil je hulp op welke gebied van het OR-werk dan ook, bel of mail mij en we komen er uit. 

Ik wens je veel plezier bij het OR-werk! Dat heb ik namelijk ook! 

Kijk ook eens bij het overzicht van opleidingen voor de Ondernemingsraad

Basiscursus voor de nieuwe OR ondernemingsraad

Training voor de ervaren OR

Training voor de COR

Voor contact met HBU klik hier

Vraag hier het gratis Ebook aan om het OR werk goed te organiseren

Over de schrijver
Hielke Boersma is oprichter, trainer en adviseur voor ondernemingsraden bij HBU Training en advies. Hij is de OR-Expert en gespecialiseerd in medezeggenschapsvraagstukken voor OR, COR en PVT
Reactie plaatsen