Het generatiepact voor iedereen een oplossing?

[block]4[/block]Het generatiepact voor de oudere werknemer

Wat is het?

Een generatie-regeling of generatiepact voor de oudere werknemer om deze minder te laten werken tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd met behoud van opbouw van 100% van hun pensioen. In de voorbeelden die de deskundigen voor mij berekenden kan een generatiepact voor de oudere werknemer met de helft werken tussen de 80 en 90 procent salaris over houden. Wie wil dat niet?

Details zijn persoonlijk, maar er zijn genoeg voorbeelden die aangeven dat 50% werk, 80% netto-inkomen en 100% pensioen kan opleveren. EN kosten bespaard voor de werkgever! Een generatiepact voor de oudere werknemer is dichterbij dan je denkt.

Hoe pak je dat nu aan als OR, een generatiepact voor de oudere werknemer.

Stap 1. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Waar ligt jouw bestuurder wakker van? Denk daar eens over na en kom met voorstellen om de bestuurder van die problemen af te helpen. Wat ik verwacht op basis van mijn ervaring is dat een groot deel van dat nachtbraken opgelost kan worden.

Hoe? Eenvoudig de zaken op een rijtje zetten, in eerste instanties niet letten op de details maar deze problemen met hem bespreken. Daarmee kom je in gesprek over waar de bestuurder zorg over heeft ten aanzien van de continuïteit van de organisatie.

Voor de diverse doelgroepen heb ik een voorbeeld van problemen waar bestuurders van wakker liggen. Dus vraag hulp!

Stap 2.  Samen met je bestuurder op zoek naar oplossingen van zijn problemen. Dan kom je 10 tegen 1 voor een deel van de oplossingen op een generatiepact.

Stap 3. Niet te snel toehappen en gewoon rustig samen blijven zoeken en dan toeslaan als er echt zaken gedaan worden.

Stap 4. Een goede regeling, dus een generatiepact afspreken voor de oudere werknemer en niet een die alleen maar kosten bespaart. Daarmee kan je kosten besparen. En dat is wel een doel, maar dan vooral als de totale groep werknemers daarvan profiteert.

Hulp nodig voor het opzetten van dit gesprek of het identificeren van de problemen van de bestuurder? Neem gerust contact op!

Laat vooral even hieronder weten, in het reactieveld, of jij een generatieregeling zou willen? Of natuurlijk wat je van zo’n regeling vind? Voor jezelf of voor anderen?

 

Hier onder enkele voorbeelden uit de praktijk:

 

Gemeente

Schiedam 

Assen

Zorg

Ziekenhuis 1

Ziekenhuis 2

 

Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Over de auteur

Hielke Boersma is oprichter, trainer en adviseur voor ondernemingsraden bij HBU Training en advies. Hij is gespecialiseerd in medezeggenschapsvraagstukken voor OR en COR.

Laat een reactie achter 1 comment

Hielke Boersma - 29 oktober 2018 Reply

Beste lezer,
Graag nodig ik je uit om gezamenlijk dit onderwerp nog beter op de agenda te zetten.
Dus heb je nog een voorbeeld, stuur een link of een email en dan vul ik dit overzicht aan.

Voor vragen over begeleiding van de OR bij dit onderwerp laat ook een bericht achter!

Mvg
Hielke

Laat een reactie achter: